Ambil gambar dari http://dayangkek.blogspot.com/2008/10/agar-agar-gulung.html |
Mungkin ada dikalangan kita menggemarkan agar-agar gulung kering yang dihasilkan di Sarawak. Di semenanjung Malaysia saya masih belum terjumpa agar-agar gulung. Jadi sebagai alternatif kena lee buat sendiri. Banyak juga resepi agar-agar gulung yang saya jumpa di Internet. Saya pernah makan agar-agar gulung semasa duduk di Kuching, Sarawak semasa 12 tahun dahulu..Agar-agar gulung adalah bentuk yang kering.
Tunggu hasil kerja tangan saya untuk membuat agar-agar gulung versi SNS.
Resepi Agar-agar Gulung diambil dari http://myrolledjelly.blogspot.com/
RESIPI AGAR-AGAR GULUNG TRADISIONAL
Bahan-bahan
1kati (600gm) gula pasir
1 tahil agar-agar
6 cawan air
2 tahil gula batu
Cara
1. Masukkan air ke dalam periuk dan masak hingga mendidih.
2. Masukkan agar-agar dan masak sehingga semua agar-agar hancur.
3. Masukkan gula dan gula batu dan kacau sehingga larut
4. Apabila telah likat, tuangkan satu senduk adunan ke atas dulang bulat dan lenggangkan sehingga rata dan nipis
5. Gariskan beberapa pewarna air di atas agar - agar itu untuk mendapatkan
tona warna yang cantik
6. Apabila agar - agar telah keras,gulungkannya ketat- ketat dan susunkan di dulang .
7. Potongkan agar-agar itu menyerong dansusun di dalam pinggan. Hidangkan
Tiada ulasan:
Catat Ulasan